IKT-nätverk i Olofström

Idag kommer mitt blogginlägg handla om kommunens IKT-nätverk. Under 3 år har ett antal pedagoger deltagit i IFOUS-projekt. Om IFOUS kan man läsa i ett av mina tidigare blogginlägg. Under IFOUS-projektet arbetade pedagoger i vår kommun och runt om i landet med lärloopar. Pedagoger skrev bloggar om sina lärloopar och träffades i Stockholm vid  IFOUS-träffar.

Vi har nu tagit med oss en del av konceptet till vår kommun och jag har under detta läsår startat ett IKT-nätverk för vår kommun. Där utgår vi från lärloopar som arbetades med under IFOUS-projektet. Det är 15 pedagoger som deltar från kommunens olika skolor.

Jag tror på ett kollegialt lärande, att man som pedagog utvecklas i sina tanker genom diskussion och att prova tillsammans med kollegor och sina elever. Att använda sig av IKT och digitala verktyg i sin undervisning måste ha en pedagogisk tanke bakom sig för att IKT ska vara till nytta i undervisningen. Man behöver vara om sig och kring sig som pedagog och kritiskt granska alla digitala läromedel som finns ute på marknaden och i vilket syfte man använder dem i sin undervisning.

Vår första träff i vårt IKT-nätverk startade jag med att berätta om IFOUS-projektet,digitalisering i skolan. Sedan pratade vi kring undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Jag visade ett film klipp från en intervju med Dylan Wiliam. Under första träffen använder jag även en film från skolverkets IKT-modul om tekniktäta klassrum. Nätverksdeltagarna fick även varsin bok: Att arbeta formativt med digitala verktyg skriven av Patricia Diaz. Vi hann även med att testa ett par responsverktyg under vår första träff. Här är min presentation som jag använde under träff 1:

IFOUS IKT-nätverk

Deltagarna fick lite läxa till nästa träff och det var en uppgift från en av lärlooparna från IFOUS. Den var att bedöma digitala lärresurser. Varje pedagog skulle välja ut något digitalt material som fanns på deras skola och använda sig av skolverkets frågor kring hur man kan tänka när man väljer ett digital material till undervisningen. Här delar jag skolverkets frågor.

Digitala lärresurser visa-enskild-publikation

I vår nätverksgrupp skapade vi ett delat dokument i Google drive. I dokumentet skrev vi ner våra tankar om olika digitala material som vi använder. Vi utgick från skolverkets frågor. Genom detta fick vi en samlad bank om olika digitala verktyg som finns i vår kommun.

Träff 2 startade vi sedan upp med diskussion om arbetet och frågorna och digitalt material.

Efter det presenterade jag hur Google formulär fungerar och hur jag har använt det i min undervisning. Jag visade också Vizia som är ett bra verktyg när man ska titta på film med elever. Med det programmet kan man göra pauser i filmen där frågor ”poppar” upp. Ett bra sätt att få elevaktivitet. Vi fortsatte sedan med en ny film från skolverket IKT-modul och hade diskussion kring den. Därefter arbetade vi från boken som Patrica Diaz har skrivit. Jag hade tagit ut lite text ur boken och vi pratade runt det. Som avslutning blev det även en lite läxa till träff 3 och det var också från en av lärlooparna som IFOUS hade. Där fanns många bra föreläsningsfilmer och jag valde ut den filmen med Patricia Diaz.

http://urskola.se/Produkter/178654-UR-Samtiden-Att-bedoma-larande-Digitala-verktyg-for-att-se-elevens-larande

Näteverksdeltagarna fick i uppgift att titta på filmen och läsa ett par av sidorna ur Patricas bok. De skulle sedan sammanfatta sina tankar i vårt delade dokumentet i driven.

Här är min presentation, som jag använde under träff 2:

träff 2

Nu har vi kommit fram till träff 3, som är den sista innan sommarlovet. Vi ska sedan under hösten fortsätta med ytterligare två träffar. På träff 3 startar vi med att diskutera filmen med Patricia Diaz och våra tankar från det vi skrivit i vårt delade dokument. För att sedan få in fler responverktyg får deltagarna sedan prova på Padlet. Deras tankar från filmen  skrivs ner i padlet  och postas i Padlet, som blir som en anslagstavla, där man kan samla ihop alla information.

Deltagarna fick sedan läsa en artikel som finns på IFOUS hemsida som heter ”Sverige behöver en digital framtidsversion”. Efter läsningen samlades vi för ny diskussion och en ny Padlet till att samla ihop våra tankar och göra dem synliga.

Därefter gick vi över till två filmer från skolverket som handlar om att använda digitala verktyg i undervisningen för att synliggöra sitt lärande och hur man kan använda en klassblogg. Tanken med dessa filmer är inför kommande träffar till hösten där vi ska arbeta med hur elever kan visa sina kunskaper på olika sätt via t.ex film.

Jag gav sedan ett lektionstips som jag gjort med programmet Animoto och visade ett av mina blogginlägg. Träff tre avslutades med responsverktyget mentimeter.

Här är min presentation för träff 3:

Träff 3 IKT-nätverk

Min sammanfattning av dessa tre träffar är mycket positivt. Det är mycket roligt att få diskuterar och ta del av kollegialt lärande och att få vara med att utveckla IKT i skolan. Ett uppdrag som är tydligt för oss pedagoger och inget vi kan välja bort i vår undervisning. Samhället är digitaliserat och skolan måste vara med på tåget. Till hösten fortsätter inlägget med kommande träffar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s