Elevledda utvecklingssamtal

Jag har haft utvecklingssamtal på många olika sätt genom åren, men har den senaste tiden funderat mer på att eleverna leder sina utvecklingssamtal själva. När jag hade min klass på lågstadiet provade jag och min kollega Marie på det. Vi lät eleverna på ett enkelt sätt följda en mall med frågor och de fick  berätta/visa för sina föräldrar sitt skolarbete. En bit av samtalet ledde eleven, resten ledde jag och Marie.

Jag brukar kika runt på sociala medier och där hittar man mycket tips och ideer från andra lärares bloggar. Ett tips som jag tog till mig var en lärare som hade låtit sina elever göra en egen presentation om sig själv i Notebook. När föräldrarna sedan kom till samtalet, så visade eleven sin presentation på smartboarden. Tänk vad fint att använda ett digitalt hjälpmedel och göra en power point om sig själv.

Jag tittade också på filmen från skolverket om allmänna råd för utvecklingssamtal och fick tankar bekräftade på att samtalet är en del av elevens lärprocess och att samtalet ska vara elevens. Det finns risk att det bara blir dialog mellan lärare och förälder när samtalen inte är elevledda. Utvecklingssamtal är också en mycket viktig del i elevens skolgång. Samtalet mellan eleven, föräldern och läraren är mycket viktig. Delar länken till filmen här:

Tillbaka till tanken att göra egna presentationer; Vi har smartboard, men mina elever har inte Notebook eftersom vi har chrombooks. Men jag började fundera på att mina elever skulle kunna göra en presentation i Google Drive.

I vår kommuns IKT-plan har vi som mål att man i åk4-6 kan göra en egen presentation. Det hade varit ett bra tillfälle att väva in målet att göra en presentation i samband med ett utvecklingssamtal. Eleverna kunde på lektionerna arbeta fram en presentation om sig själv och sina ämneskunskaper. Vi kunde hjälpas åt att föra in text från kunskapskraven och eleverna skulle kunna fota sina alster och visa i ett bildspel. En idé som jag tänker försöka mig på nästa läsår. Just nu har jag och min kollega Ulrika redan startat samtalen med våra två klasser. Vi träffar två familjer samtidigt och byter efter 15 minuter. Det är smidigt, men det blir mest fokus kring ämnet man har eleven i och det blir mer information från mig som lärare.

Tror det hade fungerat bra med att mina elever gör en egen presentation om sig själv i Google drive, som de sedan presenterar på samtalet för sina föräldrar. Jag ska prova nästa läsår. Då går mina elever i åk6……så fortsättning följer….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s