Entreprenöriellt lärande/ tillverkning av digital julkalender.

Ett spännande projekt pågår i min klass. Vi har fått förmånen att få arbeta tillsammans med elever från Nordenbergsskolan som går teknisk linje. Eleverna på Nordenberg arbetar med en kurs med webbdesign. Tillsammans med deras lärare Henrik Tröst har min klass fått ett uppdrag/beställning att tillverka en historia och bilder till en julkalender. Vår historia och våra bilder kommer eleverna från teknisk linje att överföra digitalt och programmera. Vi har gjort en bakgrund där luckor ska öppnas på olika sätt, vi har tecknat bilder på karaktärerna i historian och vi står för manuset. Mina elever blir som små entreprenörer som tar sitt uppdrag på största allvar. De producerar bilder och text utan problem och är mycket fokuserade på sin uppgift. Till sin hjälp har de elever från Nordenberg som hjälper till i olika grupper. En grupp skriver själva historien om tomten som är kidnappad och inlåst i ett isberg på Nordpolen. Tomten ska nu bli räddad av två barn som gör en resa för att leta upp ledtrådar som leder fram till att tomten kan befrias från sin elaka bror Elmer, som kidnappat tomten. Ledtrådarna kan bestå av mattetal som ska lösas. En grupp sitter och gör matteproblem och frågor. Till julkalendern ska det också vara musik och tre tjejer i min klass ha skrivet en julsång som ska vara med i julkalendern. Hela projektet är mycket roligt att arbeta med och jag som lärare får mycket material att titta på som mina elever producerar. Jag får med svenska när de skriver, matematik när de formulerar egna problem och mattetal, musik när de komponerar egen musiktext, bild när de skapar bilderna till kalender. Detta tycker jag är ett gott exempel på hur enreprenöriellt lärande kan gå till.

För ca en vecka sedan fick vi besöka Nordenbergsskolan. Vi hade lektion tillsammans med T2 eleverna. Mycket spännande. Alla arbetade på sin bit till kalendern och mina elever fick se när T2 eleverna programmerade.

Tidningen var där och intervjuade oss och gjorde en podcast. Här delar jag länken här till artikeln och podcast där ni mer i detalj får se hela vårt arbete som vi är mycket stolta över.

Vi hoppas att vår julkalender som kommer att ligga på Olofströms kommuns hemsida blir använbar för alla i jultid. En spännande historia att följa varje dag, öppna en lucka, läs och lyssna på det spännande avsnittet, lös ett matteproblem och ………..kommer Tomten att befrias innan julafton?

http://www.sydostran.se/olofstrom/elever-gor-digital-julkalender/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s