IKT-Plan för Olofströms kommuns skolor

Under en ganska så lång tid har vi i IKT-gruppen för Olofströms kommuns skolor arbetat fram en IKT-plan. Vi startade innan sommarlovet 2014 och började skissa på en plan.
Vilka är vi i IKT-gruppen?
Som samordnare av gruppen är Thomas Jarbo kommunens kvalitetsutvecklare. Sedan är vi fem IKT-pedagoger från olika stadier. Henrik Tröst från Nordenbergsskolan (gymnasiet), Christoffer Saar från Högavångsskolan (högstadiet), Birgit Nilssson från Kyrkhultsskola (låg- och mellanstadieskolan), Jag själv från Vilboksskolan (låg-och mellanstadieskola) och Marie Johansson ansvarig för kommunens datatek och specialpedagog.
Vi har under ca ett halv år träffats och diskuterat IKT-planens innehåll. Vi har haft ett Google dokument delat mellan oss, där vi alla skrivit olika bitar av vår plan.
Tillsammans med Birgit har jag i mitt uppdrag åkt runt under januari och februari på låg- och mellanstadieskolorna och presenterat vår nu färdiga plan.En skola återstår(min egen Vilboksskolan), som kommer att få planen presenterad måndag v10. Det har varit ett roligt jobb att få träffa alla lärare ute i kommunen och visa upp vår plan.
Planen har tydliga mål och en tydlig progression. Den är indelad från förskolan 1-5år, F-åk3, åk4-6, åk7-9 och gymnasiet. Genom hela planen finns en progression.
Vi har valt att kategorisera de digitala kompetenserna under fem olika rubriker:
Kunskapssökande
Kommunikation
Lärande
Skapande
Teknisk kompetens
Dessa rubriker återkommer för varje stadier med en tydlig progression.

Genom att ha åkt runt till varje skola har vi nu fått vår IKT-plan presenterad. Nästa steg blir att implementera den och det sker på ett spännande sätt tycker jag.
Vi i IKT-gruppen tar hjälp av studenter på BTH som ska göra ett examensarbete. Vi är nu studenternas ”kund” och vi har presenterat en tanke för studenterna om hur vi vill implementera IKT-planen.
Vi vill göra en lärplattform där man arbetar aktivt med IKT-planen.
Studenterna skissar nu på att bygga upp en sådan plattform, som kommer att bestå av moduler. Modulerna kommer lärarna år genom sin Google inlogg.
Varje modul innehåller de fem kategorierna, kunskapssökande,kommunikation,lärande, skapande och teknisk kompetens.
Vi i IKT-gruppen kommer att i modulerna lägga upp ett utbildningsmaterial för lärarna i kommunen. I modulerna kommer det att finnas filmer att se (t.ex om källkritiskt tänkande). Det kommer finnas texter att läsa, en uppgift att genomföra med sina elever och ett forum där lärarna skriver om sina erfarenheter.
Det kommer också att finnas någon slags belöningssystem efter varje avklarad modul.
Studenterna arbetar med detta under 10 veckor och vi i IKT-gruppen träffar studenterna ner på BTH på fredagar. Då visar de hur långt de kommit med lärplattformen och vi kommer med respons.
Det ska bli riktigt spännande att få ta del av det färdiga resultatet.
Vi i IKT-gruppen kommer att träffas på kommande studiedag för att börja med innehållet till modulerna. Vi ska skapa filmer och göra texter och uppgifter. Det blir också en spännande uppgift att få göra.
Jag gillar konceptet med implementeringen av vår IKT-plan. Planen blir inte bara ett dokument som finns utan det blir levande och något som man arbetar med ute i klasserna.

Här delar jag IKT-planen för Olofströms förskolor, grundskolor, grundsärskolor, gymnasieskola och gymnasiesärskola

IKT-plan Olofström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s