Tips till lektion/rast

Tänkte dela med mig av ett tips som inte är digitalt som vi gjort i vår klass den här veckan. Vi har gjort något som vi kallade för rastkarta. I den här rastkartan får man med so-ämnet i att kunna läsa av karta och normer och värden om kamratskap. Man får in idrott i orienteringsbiten och ämnet bild genom att tillverka kartan.

Eleverna fick en stor karta över vår skolgård med bara byggnaderna utritade. De fick sedan hjälpas åt att markera ut vad som finns på skolgården t.ex fotbollsplan, skogen, klätterställning, gungor m.m. Därefter fick de ritat dessa saker på små lappar. De fick bege sig ut på skolgården för att rita av. Sedan fäste man dessa bilder på den stora kartan. När alla delar var på plats fick man rita av sig själv på ett litet papper.

Denna kartan är nu tänkt att använda i ett syfte för både elever och oss lärare. Innan man går ut på rast får man fundera på vad man ska göra på rasten och då lägga ut sin figur på det stället. För den som inte har kommit på vad man vill göra får man då lite tips från kompisarna genom att man ser vart kamraterna går till för plats. Som pedagog får man en liten överblick om var och med vilka man leker med på rasterna. När barnen kommer in från rasten får man flytta sin figur om man har gjort något annat på rasten istället.

När det uppstår konflikter fungerar denna kartan bra för mig som lärare för då frågar jag var det hänt. Då ser man på kartan vilka barn som varit där och vi kan då tillsammans prata och reda ut konflikten som uppstått. Många barn vill gärna berättat vad som hänt och backa upp sina kompisar även om man inte ens varit på samma plats på rasten. Genom denna kartan får man en bild av vilka som varit med. Man får också överblick om någon är ensam på rasterna. Kartan kan användas i kompissamtal. Man kan använda kartan i perioder eller varje dag. Eleverna tränar samtidigt lite kartkunskap.Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s